Vastgoedmakelaars mogen online veilen

Het organiseren van online biedingen op onroerende goederen is niet noodzakelijk een openbare verkoop, een praktijk die in principe is voorbehouden aan notarissen. Vastgoedmakelaars mogen onder bepaalde omstandigheden dus online panden veilen. De uitspraak hierover van de correctionele rechtbank van Antwerpen werd begin dit jaar bevestigd door het Hof van Beroep in Antwerpen. Nu heeft ook het Hof van Cassatie zich uitgesproken en vastgesteld dat het arrest van het Hof van Beroep niet verbroken moet worden en bijgevolg als definitief mag beschouwd worden.

Aanleiding van de hele discussie over online veilen zijn de activiteiten van het internetvastgoedplatform Eenmaal-andermaal.be. Via deze website kan iedereen die het wil een bod uitbrengen op onroerende goederen. Eenmaal-andermaal.be werkt hiervoor samen met vastgoedmakelaars, wat concreet inhoudt dat de verkoper en kandidaat-koper na de bieding met elkaar in contact worden gebracht om de zaak verder af te handelen. 

Het notariaat noemde het initiatief 'inmenging in het openbaar ambt'. Met andere woorden: een verboden vorm van openbare verkoop. Het Hof van Beroep dacht daar anders over en sprak de organisatoren van Eenmaal-andermaal.be vrij. Het argument van de raadsheren was ondubbelzinnig: de website houdt geen echte openbare verkoop in, aangezien de biedingen niet bindend zijn en er geen sprake is van een 'openbare toewijzing'.

Het notariaat stelde echter cassatieberoep in, maar zonder negatieve gevolgen voor de makelaardij. Het Hof van Cassatie stelde recent vast dat het arrest van het Hof van Beroep niet verbroken moet worden, waardoor de uitspraak als definitief mag beschouwd worden.

"We kunnen eindelijk terug ondernemen", zegt zaakvoerder Paul Voerman, die begin dit jaar de Real Estate Award 2012 voor Innovatie won. BIV-voorzitter Luc Machon is alvast verheugd dat deze waardevolle aanvulling op de openbare verkoop nu ook de belangrijke toets van Cassatie heeft doorstaan.

 

Bron: www.biv.be